Ukraine - deel 3

Zaterdag 11/7
Op zaterdagochtend kopen we in Berezne aan het busstation een hamburger als ontbijt.

 

Onder veel bekijks verlaten we het busstation. De kompanen hebben een katertje te verwerken en het tempo ligt iets lager dan de dagen voordien. Jan en Peter hebben gisteren getankt, maar ik had nog een flinke voorraad en wou vanochtend tanken. We komen niet zo gauw een benzinestation tegen en rijden almaar door. Tot ik in de namiddag mijn reserve moet aanspreken 40 km voor de volgende stop. Ik red het niet op de reserve.

Ik tap een litertje af bij Jan en we kunnen verder. Tot Peter even later eveneens droog komt te staan. Nog 3 km naar de beninepomp. Zelfde scenario,  maar deze keer staan we aan een overweg en de treinwachters komen ons bijstaan met veel goede raad.

Jan levert nog wat brandstof en w tanken vol aan het benzinestation.  Als we om 16h aankomen in Luhyny gooit Peter de handdoek in de ring. Zelf vind ik het ook wel prima. We stoppen voor  een hotel-restaurant-dorpscafe-winkel, en we eten eerst een late lunch.

 

Jan gaat vragen of we er kunnen overnachten. Dat blijkt mogelijk en we kunnen de motorfietsen op het erf in een afgesloten garage plaatsen. We krijgen een kamer(tje) met 3 bedden.

Jan heeft meteen oog voor de roodharige Nadia die in de winkel werkt. Hij laat dat dan ook luidkeels merken, maar zijn russisch is nog niet je dat en Nadia geeft geen krimp. Later op de avond knopen we nog een gesprek aan met een Ukrainer die in de landbouw werkt en aardig wat duits spreekt. We gaan relatief vroeg naar bed.
  

Zondag 12/7
we vertrekken rond 8h30. Het weer is bewolkt en niet te warm. Dat maakt het rijden iets minder uitputtend en we schieten goed op. We rijden tot aan de rand van de exclusion zone rond Pripyat en Chernobyl. We rijden er netjes omheen tot Peter's motorfiets kuren krijgt. Eerst wil de electrische starter niet meer. Misschien een batterij probleem, maar met de kickstarter lukt het wel. De kuren houden aan en Peter denkt eerst dat de motor sputtert omdat er benzine uit het ontluchtingsgaatje van de tankdop spat en vandaar misschien via luchtfilter een te rijk mengsel veroorzaakt. Het ontluchtingsdarmpje van de tankdop was ie ergens kwijtgeraakt in het Ukrainse struikgewas. We stoppen en kijken luchtfilter na. Ziet er goed uit. Terwijl we er toch staan, meet ik de batterijspanning van Peter's fiets. 8 Volt. Da's niet goed. Peter start de motor met de kickstarter en ik meet de batterijspanning opnieuw. Nog maar 6 volt. Dat is helemaal mis. Conclusie: ofwel de gelijkrichter of de  alternator stuk. Maar ter plaatse valt weinig te repareren.

We besluiten via de gewone weg Peter te slepen tot in Kiev. Daar vinden we wel een werkplaats waar dat kan gemaakt worden. Het is nog 150 km naar Kiev. Onderweg stoppen we nog even voor de lunch in een "road-cafe"... soep met brood gaat er wel in.

 

 Na dik 100 km slepen, wat toch wel vermoeiend is voor zowel de trekker als voor de gesleepte, komt er een Tenere naast ons rijden. Hij roept iets waar ik niks van maak. Ik roep terug “Probleem”.  Alsof het touw tussen de 2 motorfietsen niet genoeg duidelijk maakt. Maar ik kon zo gauw niks anders bedenken. De man rijdt door, om wat verder samen met een 2de motorrijder (blijkt later zijn vrouw te zijn) ons op te wachten. We stoppen op de pechstrook.

De man is Andrej, werkt in IT, en spreekt vlot engels. We leggen de situatie uit en 2 telefoontjes later vertelt Andrej ons dat ie een hotel en een garage geregeld heeft. Hij vraagt ons om te wachten tot ie naar huis is geweest (in Kiev, 30 km verder) om busje te halen zodat we de motorfiets naar de garage kunnen brengen. We rijden wat verder tot aan een benzinestation en wachten daar tot Andrej terugkomt met vervoer.

 
We volgen het busje met Peter en zijn motorfiets tot aan de garage. Daar staat Ivan te wachten om de garage te openen op zondag. Alle motorfietsen kunnen erin, en we gaan te voet een honderd meter verder naar het hotel dat net om de hoek ligt. We nodigen iedereen uit op een etentje, da's wel het minste wat we kunnen doen. Ze brengen ons naar de “ROUTE 66” biker's bar in Kiev.

 
Als vernemen dat het Jan's verjaardag is dan regelen ze nog een cadeautje. Een T-shirt en stickers van de bikers bar. Wie durft beweren dat Kiev niet gastvrij is, die is er nooit geweest. 

.JPG" style="height:240px; width:320px" />